u bent hier: home / actueel / reflectie

 
 

Reflectie

25 augustus 2008

Brief aan Wil

Reactie van Helen Knopper (auteur) over het werk van W.F. na een atelierbezoek op 28 juli 2008.

 

Don. 31-07-08

Will!
 
Wat een feest, die – hernieuwde – ontmoeting met jou!
Beiden een lange en woelige geschiedenis achter de rug, waarvan we een periode gedeeld hebben. Die ik zoals je weet, te boek heb gesteld. Overigens zal ik, wat het laatste betreft, voor jou op zoek gaan in antiquariaten naar een exemplaar van Genderstrøm, 1973 / uitgeverij Bert Bakker / Den Haag. Titel hoofdstuk ‘Vluchtkastelen’.
Je catalogus heb ik grondig bekeken. De hoogtepunten in naakt-tegen-licht zijn voor mij “Schaduw zonder zon” met licht dat schuin over de benen valt, subliem! En ook “Schaduw portret”- perfect qua lijn en gestalte, en verheffend in de dubbele betekenis van het woord, werken die niet aan tijd gebonden zijn – een eeuwigheidswaarde hebben.
En dan die beelden anno 2001 (wat een rijk jaar!) die in alle opzichten verschillen van “Embryo” 1966 en “Kind” 1967. Zo ingekapseld als deze zijn, zo los werden de sculpturen in 2001. Graag had ik de houten sculpturen gezien met de Egyptische houttechniek, die Osiris jou, na de kus, heeft overgedragen. Een ontroerend verhaal – een “inwijding” zou je misschien kunnen zeggen.
Blij dat je weer in mijn leven bent, will!
 

Helen.


 
Knopper, Helen
 
Nederlands romanschrijfster en dichteres (Naarden 18.6.1934). Helen Knopper volgde enige tijd een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ze begon te schilderen en schreef een verhaal, ‘Het Huis Rup’, waarmee ze in 1965 in De Gids debuteerde. Ed Hoornik bracht haar ertoe ook poëzie te gaan schrijven en in 1966 verscheen de bundel Emotioneel Esperanto. Toch zal ze vooral proza blijven schrijven. In 1966 verschijnt de roman Osmose en daarna volgt een hele reeks romans en verhalenbundels. De meeste daarvan gaan over problemen van jonge vrouwen, bijvoorbeeld over relatieproblemen of problemen met drank en drugs. Dat zijn de onderwerpen in de romans Wilde vlier (1989), Gouden handen (1991) en de verhalenbundel Het geheim van de zwaan (1984). Met als ondertitel Kroniek van een kantelend evenwicht schreef Knopper een trilogie bestaande uit de delen De pretentie (1993), De terugtocht (1995) en De bestemming (1997). Deze trilogie geeft een beeld van drie jonge mensen die worstelen met de persoonlijke en maatschappelijke verschijnselen die typerend zijn voor het laatste decennium van de twintigste eeuw. In Met naam en toenaam (1986) gaf Knopper een autobiografische terugblik op de periode 1966-1984 van haar leven aan de hand van dagboekfragmenten.
Knopper vertaalde veel uit het Engels, onder meer werk van Herman Melville, Anita Brookner en Stephen Donaldson.            
 
Literatuur: BNTL; Oosthoek; WP-lexicon; M. de Groot, ‘Gesprek door Maria de Groot’, in: Wending 33 (1978) 5, p. 278-284; E. Etty, [Over Helen Knopper. De pretentie, Kroniek van een kantelend evenwicht], in: Dames gaan voor. Nieuwe Nederlandse schrijfsters van Hella Haasse tot Connie Palmen (1999), p. 99-102.
 
G.J. van Bork
[Aangevuld, december 2006]  

 

 
 
 

valid xhtml - css